Muziek bij Kloostermaal Speciaal

Klooster Nieuw Sion is een herbestemde voormalige cisterciënzerabdij in Diepenveen. Na het vertrek van de monniken is het opnieuw een plaats geworden waar mensen de stilte opzoeken. In het ‘klooster-nieuwe-stijl’ kun je overnachten, eten, concerten bezoeken; je kunt er wandelen, stilte vinden en bidden.
Eén van de initiatieven van het klooster is het Kloostermaal Speciaal. Op 28 april zijn Hester en Jaap Jan Steensma-Westra en Annelies Steensma er te gast om te zorgen voor de muziek bij het kloostermaal. De bezetting van het ensemble is bijzonder: Hester (sopraan) en Jaap Jan (orgel) zijn getrouwd en Annelies (viool) is de zus van Jaap Jan.

Programma: Feestelijk Barok…

In de weken na Pasen blijft de feeststemming in Klooster Nieuw Sion nog even hangen. De zondagen na Pasen kregen in de christelijke traditie mooie namen. ‘Jubilate’ bijvoorbeeld: jubelt. Of ‘Cantate’: zingt!
De feestelijke karakters zijn te horen in prachtige barokke aria’s voor sopraan en solo-viool. Bijvoorbeeld in ‘Singet dem Herrn ein neues Lied’ van Dietrich Buxtehude (1637-1707). Deze componist werd door de jonge Bach zó bewonderd, dat hij er een voetreis van 400 kilometer voorover had, vervolgens veel te lang wegbleef en zichzelf op die manier in de nesten werkte. Naast Buxtehude klinkt er daarom ook muziek van de grote Bach zelf.

…en gregoriaans

Als dirigent van het Kathedrale Koor Utrecht heeft Hester een bijzondere affiniteit met het gregoriaans. Het dan een buitenkansje, als je mag zingen in een oud klooster!
Naast de feestelijk klinkende barokmuziek zal Hester het programma daarom versieren met een gregoriaans gezang. Zo komen in Klooster Nieuw Sion nog één keer de klanken tot leven van weleer.

Meer weten en opgeven

Het Kloostermaal begint om 18.30 uur. Het aansluitende concert is om 20.30 uur en duurt maximaal een uurtje. Opgeven voor het diner en/of concert kan op de website van Nieuw Sion.

Foto: Jos Kuklewski

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Op 28 april 2023 spelen Hester en Jaap Jan met Annelies Steensma bij het Kloostermaal Speciaal in Klooster Nieuw Sion in Diepenveen. Zie voor meer info het uitgebreide nieuwsbericht. […]

Reacties zijn gesloten.